Stressz kezelés

A környezeted nem tudod megváltoztatni, a változást magadban valósítsd meg, így a környezeted is változni fog!

Nem tudok kikapcsolni, jár az agyam” vagy a “Mindjárt szétrobbanok, szétvet az ideg”- jellemző megfogalmazása a stressznek.

Elsősorban a szervezet érzelmi, később testi tünetekben megnyilvánuló reakciója azokra az általában, hírtelen fellépő ingerekre( stresszfaktorok), amikkel a személy  nem tud mit kezdeni, vagy nem tudja befolyásolni azokat.

lizaesszencia-elvalaszto-002

Mik ezek az ingerek?

– A felgyorsult életmóddal kapcsolatos mindennapi események : rohanás, tömegközlekedés, az idővel való versenyfutás
– vagy nagyobb élettörténések:  melyek lehetnek pozitívak is, mint pl. házasság, új munkahely, új iskola és költözés. Negatívak, mint baleset, halál a családban, betegség, vizsgák.
– belső konfliktusok : magány, intim kapcsolatok, elfojtott érzelmek, közösségbe való beilleszkedés és még sorolhatnám őket

Ilyenkor a szervezet  érzelmi reakcióban válaszol, mely

– szorongásban,
– agresszióban,
– depresszióban,
– fásultságban,
– aggódásban,
– fél-elemben,
– feszültségben
– túlhajszoltság érzésében jelenik meg,  majd testi tüneteket okoz:

– emelkedik a vérnyomás,
– nő a pulzuszám (tachycardia) és a légzésszám
– elalvási és alvási problémák
– soványság, elhízás, hajhullás
– immunrendszer gyengülése, herpesz megjelenése
– menstruációs zavarok, férfiaknál merevedési problémák
– bőrkiütések jelentkeznek

Mivel a szervezet  veszélyt érez,  a szimpatikus idegrendszer aktivizálódik és a mellékvese adrenalint  és kortizolt termel, ami a véráramban kiválasztódik.

Adrenalin:

a szimpatikus idegrendszer hatását közvetíti (szimpatomimetikum),” Üss-vagy fuss”  Feladata: fokozott izommunkához biztosítani az energia igényt.  Az adrenalin megemeli a pulzust, a vérnyomást, a szív gyorsabban dobog, így több vér jut az izmokhoz, megjelenik egy feszült állapot, az ugrásra kész érzés.

Kortizol:

szteroid hormon, segít az érzelmi stressz helyzetekben, a vérnyomás szabályozásban és az étel emésztésében. Stresszhelyzetben pont úgy feszül meg az ember minden idegszála, ahogy az  állatoknak feláll a szőre, hátrafeszül a füle, kiegyenesedik a farka a vadászatkor vagy ha veszélyt éreznek.

Ha ez az állapot állandósul és nem tudjuk levezetni ezt az energiát, megjelennek a pszichoszomatikus  betegségek, mert a lélek képes befolyásolni a testet. Ezek lehetnek magas vérnyomás, pajzsmirigy túlműködés, szapora szívverés,  ájulás érzetek, pánik  és még sorolhatnám.

Próbálunk szembe szállnia a stresszel, próbáljuk megoldani  a problémát valamilyen módon.

– van, aki struccpolitikát folytat és nem foglalkozik a problémával  – ez sajnos csak bizonyos ideig segítség, előbb vagy utóbb szembe kell néznünk vele.
– Pszichológus  segítsége
– Pszichoaktív szerek fogyasztása
– Relaxációs technikák, mellyel  a vérnyomást, pulzusszámot tudjuk csökkenteni, alvási problémákat oldhatunk meg vele
– Jóga , amellyel testünk izmaira és a belső szervekre is hatni tudunk.
– Érintésterápiák , akár masszázs  vagy más lelki blokkoldó technikák, mint pl. Metamorf masszázs,

– Szemléletváltás : pl. az Access Bars technikával
– Önismereti módszerek:  pl. Bach virágterápia

Jó hír, hogy akik társas kapcsolatban élnek, barátok veszik körül őket, azok könnyebben küzdenek meg a stresszel, hiszen van kinek elmesélni, kibeszélni a történéseket.  A szeretetteljes közeg  támaszt nyújt, a barátok és a családtagok tanácsokat adnak, elterelik figyelmünket a szorongásról.

Ha Te is magadra ismertél, kezd el időben a változást! Figyelj lelked és tested üzeneteire.! A Benned lévő blokkokat oldjuk valamelyik technikával az adott problémát figyelembe véve, hogy megelőzzük a lélek talaján kialakuló elváltozásokat, melyek később betegségeket okozhatnak. Kezeléseink nem helyettesítik az orvosi ellátást, azok kiegészítőjeként működhet.

A környezeted nem tudod megváltoztatni, a változást önmagadban valósítsd meg, így a környezeted is változni fog!

Baráti üdvözlettel:  Liza
lizaesszencia-elvalaszto-002
Liza
Mercedes
Elérhetőségeink
Áraink